Aangepaste inlegzolen kunnen behandeling van diabetici voorkomen

Artsen schrijven vaak aan diabetespatiënten met voetproblemen aangepaste inlegzolen voor. Deze kunnen namelijk in elk stadium van de ziekte veel narigheid voorkomen of problemen oplossen. Nieuwsgierig wat aangepaste inlegzolen voor jou kunnen betekenen? Lees snel verder om alle voordelen te ontdekken.

Diabetes en schoeisel

Voor diabetici is de pasvorm, vorm en maat van de schoenen van groot belang. De binnenzool bepaalt grotendeels of een schoen goed past. De meeste schoenen worden echter standaard geleverd met geprefabriceerde inlegzolen van lage kwaliteit. Dit type inlegzolen biedt geen extra ondersteuning aan je enkel, wreef of hiel. Dit kan voor diabetici leiden tot pijnlijke drukpunten, blaren en ook ernstigere voetaandoeningen.
Daarom moeten diabetespatiënten veel aandacht schenken aan voetverzorging en inlegzolen. Anders loop je namelijk het risico op ernstige en pijnlijke voetcomplicaties.

Het effect van diabetes op je voeten

Het meest voorkomende probleem waar je als diabetespatiënt te maken kunt krijgen is de zogenaamde diabetische voet. Dan kun je minder of zelfs geen in beide voeten hebben omdat de zenuwen zijn beschadigd door een verhoogde bloedsuikerspiegel. De kans is dan groot dat je kloven, wondjes of blaren op je voet niet voelt.

Ook wordt de toevoer van zuurstof en bloed belemmerd als je diabetes hebt. Daardoor is het moeilijker voor het lichaam om te genezen en kan een klein wondje soms al leiden tot een infectie. Hierdoor kunnen op hun beurt spieren weer verzwakken of krimpen. Heel ernstige voetproblemen kunnen bij diabetici soms zelfs uitmonden in amputatie.

Voetverzorging voor diabetici

In het begin heb je als diabetespatiënt waarschijnlijk nog geen last van gevoelverlies of andere bijkomende voetproblemen. Dit is de belangrijkste reden waarom iemand die de diagnose diabetes krijgt het beste direct aangepaste inlegzolen kan gaan dragen.
Deze ondersteunen je voet vanaf dag één en verlichten de drukpunten die anders blaren en kloven in je voet veroorzaken. Bovendien verminderen aangepaste inlegzolen ook de verticale druk op je voeten. In beide gevallen zijn maatwerk inlegzolen de perfecte oplossing om voetproblemen te voorkomen.
Ben je al jarenlang diabetespatiënt? Ook dan kunnen aangepaste inlegzolen veel ellende aan je voeten voorkomen of oplossen. Misvormingen als gevolg van diabetes kunnen bijvoorbeeld worden gecompenseerd met aangepaste inzetstukken. En bovendien voorkomen deze inlegzolen verdere schade. Kortom, aangepaste inlegzolen kunnen pijn verlichten en infecties verminderen waardoor je je voeten veel beter kunt gebruiken.

Wetenschappelijk bewezen resultaten

Het is belangrijk dat diabetespatiënten weten dat aangepaste inlegzolen hun kwaliteit van leven enorm kunnen verbeteren. We kunnen niet vaak genoeg herhalen dat ze pijn verlichten en letsel voorkomen. Er is veel wetenschappelijk onderzoek beschikbaar dat bewijst dat maatwerk inlegzolen onontbeerlijk zijn voor diabetici:

  • Maatwerk inlegzolen verminderen de drukbelasting en de kracht-tijd integralen in de hiel en de middenvoetregio aanzienlijk. Bij het gebruik van geprefabriceerde inlegzolen stegen de druk en de integralen aanzienlijk in de mediale middenvoet.*
  • Aangepaste inlegzolen verlaagden de druk in de hielregio. De mate van tevredenheid onder (diabetische) gebruikers van de aangepaste inlegzolen was hoog.**

Daarom zijn maatwerk inlegzolen onmisbaar voor elke diabetespatiënt. Onze hoogwaardige inlegzolen zijn altijd aangepast aan de maat, de vorm en de structuur van jouw voeten. Ze zijn de perfecte remedie tegen mogelijke voetproblemen. This make them the perfect remedy against possible foot-related injuries.

Waarom inlegzolen van LFT?

LFT is zich ervan bewust dat voetproblemen verschillende oorzaken kunnen hebben. We weten ook dat iedere voet zijn eigen vorm, maat en eigenschappen heeft. Dit betekent dat een bepaald type inlegzool op maat voor diabetespatiënten veel effectiever kan zijn. Daarom hebben we tijdens de productie ook een uitgebreid pakket aan materialen tot onze beschikking. LFT heeft meer dan honderd materiaalcombinaties ontwikkeld op basis van EVA, kurk, ESD, soms bestaande uit meerdere steunlagen. Het is ook mogelijk om specifieke podotherapeutische, podologische of orthopedische elementen aan de binnenzool toe te voegen.

Kant-en-klare binnenzolen zijn soms al na een paar maanden versleten. De maatwerk inlegzolen van LFT blijven jarenlang perfect in vorm. Dankzij het gebruik van MemoFlex blijven de inlegzolen van LFT langdurig ondersteuning leveren. MemoFlex is de nieuwe professionele standaard in freesblokken. Het is een memory material dat jarenlang zijn oorspronkelijke vorm behoudt.

Het neemt de druk weg en voorkomt het ontstaan van wondjes en blaren. De aangepaste inzetstukken van LFT bieden optimale steun en zijn uitstekend schokdempend. Voor een hoog comfortniveau, iets waarvan diabetespatiënten elke dag profiteren.

Voorkom voetproblemen bij diabetespatiënten

Het dragen van de juiste inlegzolen is ongelooflijk belangrijk voor elke diabetespatiënt. Tijdens de eerste fasen van de ziekte kunnen maatwerk inlegzolen (ernstig) letsel voorkomen. En in de meer gevorderde fasen zijn onze inlegzolen de perfecte oplossing voor onnodige voetproblemen bij diabetespatiënten. De maatwerk inzetstukken van LFT bieden perfecte ondersteuning en sluiten nauwkeurig aan bij de vorm, grootte en structuur van de voeten van uw patiënt.

Wilt u weten wat de inlegzolen van LFT kunnen doen voor uw diabetespatiënten? Vraag dan snel een gratis inlegzool aan.

*Bus, S. A., Ulbrecht, J. S., & Cavanagh, P. R. (2004). Pressure relief and load redistribution by custom-made insoles in diabetic patients with neuropathy and foot deformity. Clinical Biomechanics19(6), 629-638.

**Hellstrand Tang, U., Zügner, R., Lisovskaja, V., Karlsson, J., Hagberg, K., & Tranberg, R. (2014). Comparison of plantar pressure in three types of insole given to patients with diabetes at risk of developing foot ulcers – A two-year, randomized trial. Journal of clinical & translational endocrinology1(4), 121-132. doi:10.1016/j.jcte.2014.06.002

Facebook
Twitter
LinkedIn