De voordelen van maatwerk inlegzolen

In het geval van (ernstige) voetproblemen worden vaak maatwerk of standaard inlegzolen voorgeschreven. Beide types kunnen allerlei voetproblemen voorkomen of oplossen. Ze hebben allebei zo hun voor- en nadelen. Als podoloog kun je je afvragen welke inlegzool het meest effectief is als je patiënt last heeft van chronische pijn in de voet. Lees in deze blog alles wat je moet weten over inlegzolen op maat en steunzolen.

De perfecte inlegzool voor jouw patiënt

Patiënten die last hebben van ernstige voetproblemen, willen daar natuurlijk zo snel mogelijk van af. Vaak kunnen inlegzolen hun problemen verhelpen. In je zoektocht naar de juiste inlegzool zie je dat er twee types zijn: op maat gemaakte en geprefabriceerde. Beide soorten lijken een perfecte oplossing te bieden voor allerlei voetproblemen. Maar is dat wel echt zo? Geprefabriceerde inlegzolen lijken vaak een goede oplossing, maar in werkelijkheid zijn ze veel minder effectief dan inlegzolen op maat.
En de reden is simpel:

Maatwerk inlegzolen worden speciaal gemaakt voor de voeten van jouw patiënt.

Maatwerk inlegzolen

Inlegzolen op maat worden altijd voorgeschreven door een arts, podoloog of orthopeed. Deze inlegzolen worden speciaal ontworpen voor een specifieke voet en pas. Daarvoor moet de patiënt specifieke onderzoeken en analyses ondergaan. Vandaag de dag is een digitale scan de perfecte manier om snel de omvang, structuur en vorm van de voet te analyseren.

Bij LFT maken we alleen inlegzolen van de meest hoogwaardige materialen. We hebben meer dan honderd combinaties van materialen ontwikkeld die perfect zijn voor de voeten van jouw patiënt. Dit resulteert in professionele inlegzolen met een uitstekende pasvorm. Onze inlegzolen zijn volledig gepersonaliseerd en bieden ondersteuning aan de voeten van jouw patiënten. Ze kunnen in een later stadium ook eenvoudig worden aangepast.

Geprefabriceerde inlegzolen

Waar op maat gemaakt inlegzolen worden voorgeschreven door een arts, zijn kant-en-klare inlegzolen overal te koop. Bij drogisterijen, modewinkels, sportzaken en zelfs supermarkten. Deze inlegzolen zijn ontwikkeld voor een ‘standaard’ voet en houden geen rekening met de specifieke vorm, omvang of structuur van de voeten van jouw patiënten.

Deze kant-en-klare inlegzolen zijn bedoeld voor alle voeten, van iedereen. Ze zijn vaak gemaakt van zacht, minder goed materiaal en er ligt geen onderzoek aan ten grondslag. Het voordeel daarvan is dat ze vaak minder duur zijn. Maatwerk inlegzolen kosten soms honderden euro’s, terwijl standaard inlegzolen hoogstens een paar tientjes kosten. Maar ze bieden vaak ook minder ondersteuning en houden geen rekening met de specifieke voetproblemen van de patiënt

De wetenschappelijk bewezen voordelen van maatwerks

Men zegt vaak dat je bij kleine problemen rustig een kant-en-klare inlegzool kunt kopen en dat je alleen aangepaste inlegzolen nodig hebt bij grotere problemen. Maar klopt dat wel? Uit recente studies blijkt dat maatwerk inlegzolen diverse voordelen hebben ten opzichte van standaard inlegzolen bij normaal gebruik, voor sporters en hardlopers:

  • Inlegzolen op maat ondersteunen patiënten bij het lopen. Ze corrigeren het ongemak van een holvoet en verlichten vermoeidheid in en druk op de spieren in het onderbeen.*
  • Inlegzolen op maat verminderen de druk op de voetzool onder de mediale en laterale hiel met respectievelijk 31 en 54 procent ten opzichte van geprefabriceerde inlegzolen.**

 

Zelfs de kleinste afname van de druk op de voetzool kan er al toe leiden dat je patiënt minder spanning ervaart in de voeten. Maatwerk inlegzolen kunnen tijdens (lange) runs of wandelingen dus belangrijke bescherming bieden tegen overbelasting van de voetzool.

De voordelen van inlegzolen op maat

Op maat gemaakt inlegzolen bieden niet alleen voordelen voor sporters en (langeafstands)lopers. Iedereen kan profiteren van op maat gemaakte inlegzolen. Door te kiezen voor LFT als je leverancier profiteren jouw klanten van nog veel meer voordelen:

  • Maatwerk inlegzolen bieden optimale bescherming en ultiem comfort
  • Ontwerp klantspecifieke inlegzolen van de hoogste kwaliteit
  • Combineer verschillende materialen voor de perfecte inlegzool op maat
  • De ideale oplossing voor zowel sporters als patiënten met een medische aandoening

 

De prijs van op maat gemaakt inlegzolen is vaak wel hoger dan die van inlegzolen van de plank. Maar je patiënten verdienen dat terug door inlegzolen te dragen die goed passen. De lagere kwaliteit van standaard steunzolen kan soms zelfs leiden tot voetproblemen – en dat is nou net wat je wilt voorkomen of oplossen.

Daarom moet je altijd investeren in inlegzolen van hoge kwaliteit met een perfecte pasvorm. Op maat gemaakt inlegzolen zijn echt een verrijking voor het leven van je patiënten. Met inlegzolen op maat los je niet alleen de voetproblemen van je patiënten op, maar voorkom je ook voetproblemen in de toekomst.

Waarom LFT?

Bij LFT bieden we maatwerk als service. Wij helpen jou de voetproblemen van je patiënten op te lossen met onze maatwerk inlegzolen. Omdat ze voetproblemen voorkomen en verlichten. Ze bieden ultiem comfort, wat het dagelijks leven van jouw patiënten verbetert.

Voetproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Dit betekent dat een ander type inlegzool veel effectiever kan zijn. Daarom hebben we voor de productie ook een uitgebreid pakket aan materialen tot onze beschikking. Wij hebben meer dan honderd materiaalcombinaties ontwikkeld op basis van EVA, kurk, ESD, soms bestaande uit meerdere steunlagen.

Aangezien onze inlegzolen volledig maatwerk zijn, is het ook mogelijk om specifieke podotherapeutische, podologische of orthopedische elementen aan de binnenzool toe te voegen. Je hebt de volledige controle over de dichtheid, de demping en de specifieke ondersteuning aan de linker- of rechterkant van de voet.

Standaard inlegzolen zijn soms al binnen een paar maanden versleten, maar de inlegzolen van LFT blijven jarenlang in perfecte staat. Dankzij het gebruik van MemoFlex garanderen ze een langdurige ondersteuning. Het is een memory material dat jarenlang zijn oorspronkelijke vorm behoudt. MemoFlex is de professionele standaard in freesblokken.

Los de voetproblemen van je patiënten op

Wil je de beste inlegzolen voor de voeten van je patiënt? Kies dan voor de maatwerk inlegzolen van LFT. Zorg dat niet alleen onze inlegzolen de voetproblemen van je patiënten voorkomen en oplossen. Doe het zelf ook! LFT biedt een complete oplossing die speciaal is afgestemd op jouw praktijk. Onze scanners, software, trainingen en productie resulteren allemaal in hoogwaardige aangepaste inlegzolen voor jouw patiënten. Wil jij je patiënt de optimale behandeling bieden voor zijn voetprobleem? Neem dan snel contact met ons op.

*Choi, J. K., Cha, E. J., Kim, K. A., Won, Y., & Kim, J. J. (2015). Effects of custom-made insoles on idiopathic pes cavus foot during walking. Bio-medical materials and engineering, 26(s1), S705-S715.

**Angel Gabriel Lucas-Cuevas, Pedro Pérez-Soriano, Salvador LlanaBelloch, Cecili Macián-Romero & Daniel Sánchez-Zuriaga (2014) Effect of custom-made and prefabricated insoles on plantar loading parameters during running with and without fatigue, Journal of Sports Sciences, 32:18, 1712-1721, DOI: 10.1080/02640414.2014.915422

Facebook
Twitter
LinkedIn